Archief

Clubtoernooi 2019:
Zaterdag 25 mei werd in de zaal van BOKO het jaarlijkse clubtoernooi gehouden. Dit keer hadden zich nog meer leden opgegeven dan voorgaande jaren (26 van de 30). Vanaf half 10 was er inloop met koffie en lekkers en werden de nummers uitgedeeld in de vorm van een sleutelhanger met Mahjongsymbool en ledlampje. Dit viel bijzonder in de smaak. Dankzij de enthousiaste deelname van Yvette (partner van Frank) en Jan (vader van Jakko) konden we om klokslag 10 uur met 7 tafels van start gaan. Binnen afzienbare tijd was iedereen geconcentreerd bezig en hoorde je alleen nog het tikken van de stenen op tafel. Er werden weer heel wat bijzondere Mahjonghanden gemaakt, onder andere verweven straten, even punghanden, tweelingen en 3 winden. Ook onze ‘jongste’ leden waren van de partij. Hun eerste toernooi-ervaring. Dat viel soms nog niet mee. Nanny liet een mooie Mahjong aan haar neus voorbijgaan, omdat ze zich niet realiseerde dat een steen waar een tegenspeler een Kong mee maakte door haar geclaimd had kunnen worden om Mahjong te maken (Kongroof). Jammer, maar dit zal Nanny nooit meer gebeuren. Ze miste ook een Mahjong doordat haar tegenspeler per ongeluk haar winnende steen, Bamboe 1, als bloem had weggelegd (een foutje). Al met al een leerzame dag dus. Na 4 spannende rondes werd de uitslag bekend gemaakt. Frank had samen met Yvette de scores weer keurig verwerkt tot een eindranglijst. Op de 3e plaats eindigde Gert met 12 tafelpunten en 427 minipuntjes. Heel belangrijk, want de nummers 4 en 5 eindigden ook met 12 tafelpunten (de minipuntjes maakten dus hier het verschil). Op de 2e plaats kwam Jakko met 14 tafelpunten en met het maximale aantal tafelpunten van 16 werd Joost glansrijk 1e. BOKO zorgde weer voor een uitstekende lunch en ook tussen de rondes door was er aandacht voor de inwendige mens. Het was dus een zeer geslaagde dag.


Jakko 2e              Joost 1e                Gert 3e
Voor het overzicht van de volledige uitslag ga naar de map Toernooi uitslagen.

Club competitie

21 mei 2019: laatste speelavond van de competitie
En voor je er erg in hebt is het zover: de competitieperiode januari- juni zit er weer op. Wie er aan tafel 1 tegen elkaar zouden uitkomen was al even bekend. De laatste weken waren deze 4 spelers steeds de sterksten. Maar, dan kan alsnog het lot beslissen: je kunt het hele seizoen 1 staan en op de laatste avond alsnog verslagen worden. Dat klinkt heel zuur en soms is dat ook zo. Maar zo hebben we het nou eenmaal afgesproken.
Joke heeft bijna de hele periode in de bovenste regionen verkeerd en ook Ton en Jakko, maar zeker Nicky hebben zich niet onbetuigd gelaten en stegen gestaag.
En dan komt die laatste, beslissende avond. Heb je de Wong, ben je in vorm, gok je goed, let je goed op wat je tegen- (mede-)spelers weggooien en sparen? Zoals we allemaal weten is Mahjong tenslotte een spel van geluk, gokken en kennis. En dat laatste is wel heel erg belangrijk: je ervaring, je inzicht en hoeveel combinaties weet je toe te passen. En dat zat bij Joke in ieder geval wel goed.
Ze begon de avond heel hoog, met maar liefst 61 tafelpunten. Dat werden er dus 65! Jakko was volgens de speellijst de tweede kanshebber (58 tafelpunten: dat werden er dus uiteindelijk 60) en Ton en Nicky 3 en 4 met respectievelijk 43 en 42 tafelpunten. Het werd natuurlijk evengoed een spannende en sportieve avond (en niet alleen voor de nummers 1 tot en met 4) en…. Was het toeval, geluk of toch die Wong? Wat het ook was en hoe het ook verliep: zoals de dames en heren begonnen, zo eindigden ze ook.
Joke werd definitief nummer 1 en mocht uit handen van Joost de Ger Vos-wisseltrofee in ontvangst nemen. Die staat nu minstens tot december bij Joke op de schoorsteenmantel! Jakko en Ton werden heel mooi 2 en 3 en Nicky – de rijzende ster – werd heel mooi vierde. Helaas nét niet op het ereplatform. Voor de eerste 3 was er een mooie oorkonde, zoals altijd ontworpen en gemaakt door Ton!
Tot slot gingen de winnaars, zoals altijd, op de foto!

18 december 2018. De 2e helft van onze competitie wordt wederom gewonnen door Joost.In de hoogste groep van 4 club-competitie spelers werd door Joost alleen in de plus gescoord met 210 mahjongpunten.De overige drie eindigden uiteindelijk in de min-punten.
Joost 1e, Joke 2e, Elly 3e

oktober 2017
Vriendschappelijk toernooi tegen EPMC op 28 oktober jl.
28 oktober speelden we alweer het derde toernooi tegen de Eerste Purmerendse Mahjong Club (EPMC). Ook nu weer was het een druk bezocht toernooi. Maar liefst 28 spelers hadden zich opgegeven: 7 volle tafels en de verhouding Zaanstad-Purmerend was praktisch gelijk.
Om 09.30 uur werden de deelnemers ontvangen met koffie en gebak. Om 10.00 uur luidde de gong voor het begin van de eerste speelronde. Er werden 2 rondes gespeeld voor de lunch. Een lunch, die ook deze keer weer erg goed verzorgd was door BOKO. Het ontbrak ons aan niets: kroketten, soep, zoute haring en heerlijk belegde broodjes. Complimenten voor de vrijwilligers en hartelijke dank!!
Daarna even een luchtje schepen en de benen strekken en toen door naar de 3e en 4e ronde. We lagen prima op schema en rond 17.00 uur waren de uitslagen bekend. Keurig bijgehouden en verwerkt door Frank en Yvette. Het was weer spannend aan de top!
Winnaar was Gert met 13 tafelpunten en 416 minipunten. En daarna, hoe groot is die kans: gelijk spel voor de nummers 2 en 3: Lia en Joost. Allebei 12 tafelpunten en 442 speelpunten. De nummers 1, 2 en 3 kregen een prachtig boeket.
Natuurlijk hoort er ook een troostprijs te zijn bij een toernooi. En die ging naar Ton. Hij kreeg 2 Chinese eetstokjes om in zijn eentje op de bami te gaan (oefenen?). Veel wong Ton!
Tegen half zes ging iedereen naar huis. Al met al een leuk en gezellig toernooi. Zeker voor herhaling vatbaar. Dus, op naar toernooi nummer 4! Dat wordt voorjaar 2018.
29 september 2017
Het nieuwe seizoen is alweer een paar maanden oud. Op 6 september luidden we voor de eerste keer van de nieuwe competitie de gong. Inmiddels hebben we 3 keer gespeeld volgens de ranglijst. Dat levert een spannende strijd op en – hoewel een aantal sterke spelers de bovenste regionen bevolken – verandert er toch per week veel aan de stand. Zo sta je vijfde, zo ben je binnen een week 5 plaatsen gezakt. Tot 20 december, de finale avond van de eerste helft van de competitie, kan er nog van alles gebeuren. De wonderen zijn de wereld nog niet uit!
Zoals gezegd: 20 december spelen we de finale van de eerste helft. Dit is ook de avond waarop we met elkaar kerst vieren.
De week daarna, de 27e, is de dag na kerst. Toch een gewone speelavond, maar nog niet voor de competitie. Wel een avond met oliebollen, gebakken door onze eigen oliebollenbakker. De competitie begint op 3 januari weer.
De ALV: 17 januari 2017 houden we onze jaarlijkse algemene ledenvergadering. De avond begint stipt om 19.30 uur, zodat er na de vergadering nog voldoende tijd overblijft om te spelen.
2 juli 2017
Vrijdag 14 juli aanstaande zijn we te gast in de spellenwinkel van Sebas Achterberg aan de Breestraat nr. 8 in Beverwijk. Na een contact met Chris werden we gevraagd een demonstratie van ons mooie mahjongspel te geven. Sebas verkoopt in zijn winkel ook mahjongspellen, maar weet eigenlijk niet hoe het spel gespeeld moet worden. Dat wist Chris dus wel en zo kregen we de vraag of wij een middagje in zijn winkel wilden komen spelen om het spel te laten zien en het zo ook te promoten.
Dat is voor ons natuurlijk een prachtige kans die we meteen hebben gegrepen. Op 14 juli zitten we van 14.00 – 16.00 uur bij hem in de winkel. We hebben acht leden bereid gevonden om te gaan spelen en Chris zorgt voor uitleg en het beantwoorden van eventuele vragen. We hopen uiteraard op veel bekijks. Een affiche van ons hangt inmiddels al in de winkel!
29 mei 2017
De strijd om de wisseltrofee. Laatste speelavond van de competitie 2016-2017
Dinsdag 16 mei was weer een belangrijke dag voor de club en de spelers. Zeker voor degenen die lang in de bovenste regionen hadden verkeerd. Wie zou er uiteindelijk met de wisseltrofee naar huis gaan. Vorig jaar was het Frank, maar die had de afgelopen periode helaas wat minder Wong.
Wekenlang stond Ton op de 1e plaats. Ook de 2e en 3e plaats werden lang stevig vastgehouden door Jakko en Frits. Pas in de laatste 2 weken tekende zich af wie de gegadigden waren voor een plaats aan de eerste, de sterkste tafel: Margreet, Elly de V., Annemarie of Gert. Op 16 mei – alle punten waren wel 3 keer herteld!! – bleek dat Annemarie van deze 4 de hoogste score had behaald. Zij maakte tafel 1 vol.
Lang stond Frits voor, tot zeker halverwege de avond. Toen keerde het tij. Annemarie wist zich van plaats 4 op te werken tot de eerste plaats. Zij ging aan het eind van de avond naar huis met de wisseltrofee. Ton had een avond…………. Daar wilde hij het niet meer over hebben. Hij eindigde als vierde, waarmee maar weer duidelijk is hoe snel alles kan veranderen: geen Wong, geen mooie stenen, niet de goede stoel………………
Frits werd 2e en Jakko 3e. Zij gingen met een oorkonde en een mooie beker naar huis.
Aan het einde van de dag kregen de aanwezigen allemaal een beker; een echte beker, met daarop een grote 5. Aandenken aan ons eerste lustrum.
18 januari 2017
Eerste lustrum van onze vereniging 2012-2017
Deze maand is het 5 jaar geleden dat we onze vereniging ‘Zaanse Muur’ hebben ingeschreven in de Kamer van Koophandel. Hiermee was de officiële oprichting van onze mahjongvereniging een feit.
Zo’n 5 jaar terug in de tijd
In het najaar van 2011 hadden twee doorgewinterde mahjongspelers van de ‘Kongrovers’ uit Amstelveen, het idee opgevat om eens te peilen of er in de Zaanstreek voldoende animo was voor het oprichten van een eerste Zaanse mahjongvereniging.
De beide heren van de ‘Kongrovers’ – Gert van der Vegt en Wilmar Kränzlein – hadden een persberichtje naar de Zaanse bladen gestuurd, met daarin de uitnodiging om in de Koekfabriek in Zaandam kennis – of hernieuwd kennis – te komen maken met het mahjongspel. De opkomst was onverwacht groot en al snel werd besloten te gaan spelen. De eerste keren nog in filmhuis De Fabriek en daarna, toen het allemaal serieus bleek, werd er uitgekeken naar een eigen ruimte. Die vonden we bij het BOKO biljart- en denksportcentrum aan de Kraakstraat in Zaandam.
Intussen had een vaste kern een oprichtingsvergadering gehouden. Er kwamen statuten en een huishoudelijk reglement en we schreven onze vereniging onder de naam ´Zaanse Muur´ begin 2012 in bij de Kamer van Koophandel.
Onze eerste algemene ledenvergadering (ALV) werd op 10 januari 2012 gehouden. We begonnen met zo’n 16 enthousiaste mensen. Voor sommige was mahjongen nieuw en geheimzinnig. Voor anderen een aha-erlebnis; een Chinese muur bouwen!! Dat kenden ze nog van vroeger. Er waren ook een paar ervaren spelers: zij kenden de Chinese regels. En zo zouden we het gaan (leren) spelen: volgens de Chinese regels.
Dat was voor sommigen even wennen en omschakelen, namelijk van Hollands naar Chinees. Maar het ging vlot. Voor degenen waarvoor het mahjongspel nog helemaal nieuw was werden er op extra middagen lessen gegeven door Gert en Wilmar.
We werden ook lid van de Nederlandse Mahjong Bond (NMB), zodat er meegedaan kon worden aan toernooien. We kochten spellen, maakten latjes, naaiden kleedjes en kregen een eigen website. Alles voor onze club! Om begin- en eindtijd aan te kondigen kochten we op Marktplaats zelfs een echte Chinese gong!
In de afgelopen 5 jaar is onze vereniging aardig gegroeid. Inmiddels hebben we 28 leden en organiseren we al een aantal jaren ons eigen ‘Zaanse Muur-clubtoernooi’. Met de mahjongvereniging uit Purmerend organiseren we 1 april voor de tweede keer een vriendschappelijk toernooi.
Door de lessen, het vele oefenen en spelen – op de club en thuis -wordt ons niveau steeds hoger. Het is mooi om te zien dat we bij het afgelopen Kongroverstoernooi van 14 januari jl. zo’n enorme afvaardiging hadden. Er speelden maar liefst 17 leden mee en we vielen dik in de prijzen en behaalden een tweede en een derde plaats bij de recreanten.
We maken ons nu sterk voor een tweede lustrum. Leden werven, lessen organiseren, spelen en leren en spelend leren en ………. misschien een groot toernooi organiseren. Kortom: er is voor de komende jaren voldoende werk aan de winkel.

20 december 2016
Afsluiting 2e competitieperiode 2016.

Frank met de wisseltrofee

20 december 2016: laatste en beslissende avond van de tweede competitieperiode 2016.

 

L/R: nummers 3, 1 en 2: Jakko, Frank en Ger

De beslissende spelavond voor de hoogste plaatsen in de tweede helft van onze competitie was 20 december.
En weer bleef het spannend tot het laatste moment. Aan tafel 1 zaten de 4 sterkste spelers van de afgelopen maanden. Tiny stond lang in de top 4, maar werd in de laatste week door Frank ingehaald.
Jakko en Annemarie hebben heel lang op de eerste en tweede plaats gestaan. Dat is zeker een prestatie en een felicitatie waard.
Zij speelden uiteindelijk tegen Frank en Ger. Er werd niet erg hoog gescoord en de hele avond bleven deze 4 spelers dicht bij elkaar. Pas in de laatste ronde passeerde Frank Ger. Met een verschil van slechts 9 punten tussen de nummers een en twee werd de einduitslag: 1e Frank; 2e plaats voor Ger; 3e werd Jakko en Annemarie eindigde op de 4e plaats.
Het was een gezellige avond ter afsluiting van deze periode. 3 januari 2017 begint de nieuwe competitie.
7 november 2016
NIEUW SEIZOEN
Het nieuwe seizoen is alweer een paar maanden oud. Op 6 september luidden we voor de eerste keer van de nieuwe competitie de gong. Inmiddels hebben we 3 keer gespeeld volgens de ranglijst. Dat levert een spannende strijd op en – hoewel een aantal sterke spelers de bovenste regionen bevolken – verandert er toch per week veel aan de stand. Zo sta je vijfde, zo ben je binnen een week 5 plaatsen gezakt. Tot 20 december, de finale avond van de eerste helft van de competitie, kan er nog van alles gebeuren. De wonderen zijn de wereld nog niet uit!
Zoals gezegd: 20 december spelen we de finale van de eerste helft. Dit is ook de avond waarop we met elkaar kerst vieren.
De week daarna, de 27e, is de dag na kerst. Toch een gewone speelavond, maar nog niet voor de competitie. Wel een avond met oliebollen, gebakken door onze eigen oliebollenbakker. De competitie begint op 3 januari weer.
De ALV: 17 januari 2017 houden we onze jaarlijkse algemene ledenvergadering. De avond begint stipt om 19.30 uur, zodat er na de vergadering nog voldoende tijd overblijft om te spelen.
7 juni 2016
Het is alweer een week geleden – om precies te zijn 31 mei – dat we ons speelseizoen afsloten met een spannende slotfase. Er werd door de 4 hoogst geplaatsten gespeeld om de eerste prijs. De ultieme eer!!! Die viel Chris te beurt. Behalve met een eerste prijs – een prachtige oorkonde, gemaakt door Ton – ging hij ook naar huis met de wisseltrofee. De tweede prijs ging naar Gert en de derde naar Jakko! Zij kregen ook allebei een oorkonde. Proficiat heren!
Na deze spannende laatste avond zijn we toe aan een zomerpauze. In deze periode wordt er om de 14 dagen gespeeld: puur voor de lol. De uitslagen gelden niet voor de competitie. De eerstvolgende speelavond is op 14 juni aanstaande. Daarna de 28e. De data van juli en augustus worden later bekend gemaakt via de website en via de mail.
We beginnen deze avonden zoals gewoonlijk om 20.00 uur, uiteraard in ons eigen BOKO-gebouw. Belangstellenden zijn ook van harte welkom!
26 mei 2016
Zomerspelen
De vakantie komt er weer aan en de competitie is voorbij. De strijd is gestreden.
Zoals voorgaande jaren spelen we in de zomer door voor de lol.
Hier komen de data:
14 juni; 28 juni; 12 juli; 26 juli; 9 augustus en 30 augustus.
Zoals jullie zien lukt het niet om in augustus om de week te spelen. Dit heeft te maken met het feit dat de 23e de zaal al verhuurd is.
Misschien komt er nog een extra dinsdag tussendoor, maar daarover komt dan nog bericht, via de mail en de website.

18 mei 2016:
Competitie finale 1e halfjaar 2016:
Dinsdag de 31e wordt er gespeeld om de wisseltrofee. Gert, Jakko, Chris en Frank strijden om de eerst plaats.
De heren zijn aan elkaar gewaagd, dus het wordt ongetwijfeld een spannende – maar ook gezellige – avond.
Aanvang: gongslag 20.00 uur.

26 april 2016:
Jaarlijks clubtoernooi:
Op 21 mei aanstaande houden wij weer ons jaarlijks clubtoernooi.
Vanaf 09.30 uur is de zaal open. We spelen 3 rondes.
De dag is inclusief lunch, koffie en thee en de kosten bedragen 12,50.
Inschrijven kan tot 8 mei.
Na de laatste ronde is er gelegenheid voor een hapje en een drankje.
Rond 16.30 uur verwachten we de prijsuitreiking.
Laatste les
10 mei aanstaande organiseren onze docenten alweer de laatste les voor de zomervakantie.
Aanvang: 19.00 uur.
Dan om 19.50 uur een korte pauze en om 20.00 uur beginnen we met onze competitie.
We spelen dan tot de gongslag van 22.15 uur.
18 april 2016:
Toernooi EPMC / Zaanse Muur
Zaterdag 30 april organiseert ‘Zaanse Muur’ op initiatief van – en samen met – de EPMC (Eerste Purmerendse Mahjong Club) een vriendschappelijk toernooi.
Het toernooi wordt gespeeld in het gebouw van BOKO aan de Kraakstraat in Zaandam.
De zaal is open om 09.15 uur.
Het toernooi begint om 09.45 met de eerste ronde. In totaal worden er 4 rondes gespeeld: twee voor de lunch (die is van 13.00 uur-13.45 uur) en twee na de lunch. Tussendoor is er tijd voor koffie en thee.
De prijsuitreiking vindt rond 17.15 uur plaats.
Iedereen die geïnteresseerd is en het mahjongspel een warm hart toedraagt is van harte welkom om te komen kijken.

20 maart 2016:

Mahjongles.
De volgende lessen zijn gepland voor 12 april en 9 mei. Aanvang 19.00 uur.
Nadere informatie volgt.

1 februari 2016:

Mahjongles.
Volgende week dinsdag 9 februari wordt er door onze leermeesters weer les gegeven.
Aanvang: 19.00 uur.
Voorbereiding deze keer niet nodig. We gaan veilig / verdedigend spelen oefenen.
Om 19.50uur houden we korte pauze en daarna gaan we weer voor de competitie spelen.

19 januari 2016:
Nieuws:
Het jaar 2015 ligt alweer even achter ons en vandaag, 17 januari 2016 ligt er dan eindelijk eens een pak sneeuw (nou pak………).Toch gaan we nog even terug naar de laatste 2 weken van december. De 22e speelden we de laatste avond van de competitie (eerste helft). Er waren weer een aantal kanshebbers voor een plaats in de top 3 en tot het luiden van de gong bleef het een verrassing wie er met de allerhoogste eer zou gaan strijken. En dat werd Gert. Hij mocht als eerste onze spiksplinternieuwe wisseltrofee – gemaakt door Ger – mee naar huis nemen.
De tweede plaats was voor Frank. Elly C. werd derde. Chapeau voor alle winnaars!!

De hoogste score van het afgelopen half jaar werd behaald door Margreet op 3 november. Zij haalde maar liefst 234 punten!

De 29e speelden we voor het laatst in 2015, puur om het plezier en de oliebollen!!

Na de jaarwisseling begonnen we op 5 januari met de competitie. Nieuwe kansen en hopelijk voor iedereen veel Wong.

12 januari 2016 hielden we onze Algemene Ledenvergadering. We hebben een nieuwe penningmeester. Joost heeft het stokje overgenomen. 2 leden van het bestuur stelden zich niet herkiesbaar, waarop we besloten met drie bestuursleden verder te gaan.

Op de ALV is het al even genoemd, maar mocht je het bericht gemist hebben: 21 mei houden we ons ‘Zaanse Muur’ clubtoernooi. De laatste officiële speelavond is 24 mei. Op die avond verdedigt Gert zijn prachtige wisseltrofee!
Gedurende de maanden juni, juli en augustus spelen we – volgens een nog nader te bepalen schema – voor ons plezier. Zelfde plaats, zelfde avond, zelfde tijd.