Wat is mahjong?

Wat is Mahjong?
Mahjong is een gezelschapsspel waarbij 4 personen het tegen elkaar opnemen. Het spel wordt gespeeld met 144 stenen. Meestal van kunststof of van bamboe met been. Er zijn Chinese karakters in gegraveerd, vaak ook met westerse letters en cijfers. Met de stenen wordt eerst een ‘Chinese Muur’ gebouwd. Dobbelstenen bepalen waar de muur geopend wordt vanwaar alle spelers 13 stenen krijgen. Alle zijden van de muur hebben een naam: oost, zuid, west of noord. Door beurtelings stenen van de Chinese Muur te pakken, strategisch weg te leggen of van andere spelers op te eisen, kan men combinaties maken. Het doel is om uiteindelijk een compleet spel van 14 stenen te maken.
Op onze club hanteren we de Mahjong Competitie Regels (MCR), een populaire variant die standaard gebruikt wordt bij veel toernooien in Nederland en ook internationaal.
De meest gebruikte combinaties zijn:


CHOW:
Drie opeenvolgende combinaties van bamboes, tekens of kringen. Het maken van een chow met een weggelegde steen mag alleen van de voorgaande speler.


PUNG:
Drie gelijke stenen. Die kan van iedere soort steen gemaakt worden. En van een pung kan eventueel later ook nog een kong gemaakt worden. Een weggelegde steen mag door iedereen gepungd worden als die speler zelf al 2 van die stenen heeft.


KONG:
Een combinatie van 4 gelijke stenen. Ook hier geldt dat iedereen een weggelegde steen kan kongen, mits die speler zelf al 3 van die stenen
heeft. Na het maken van een kong moet wel een extra steen getrokken worden, omdat er in het spel wordt uitgegaan van 4x een combinatie van 3 + een sluitpaar. SLUITPAAR: twee gelijke stenen. Dat sluitpaar is nodig om de 14 stenen te kunnen completeren: 4×3=12+2=14.
Tijdens het spel kan iedereen zo combinaties vormen, hetzij door te chowen, te pungen of te kongen en dan de stenen open op tafel te leggen of door die stenen in de hand te houden en daardoor de gemaakte combinaties onzichtbaar te houden voor de tegenspelers.

Er zijn heel veel combinaties mogelijk. En de waardering voor de combinaties verschilt. Hoe minder vaak een combinatie voorkomt hoe hoger de waardering. Juist door de vele mogelijkheden is dit spel zo aantrekkelijk. Bij elke steen die een speler uit de muur trekt openen zich vaak nieuwe mogelijkheden.

Het doel is mahjong te completeren (4×3=12+2= 14)
Voor het maken van een mahjong is echter minimaal 8 punten nodig.
Combinaties van wel 88 punten of zelfs veel hoger zijn ook mogelijk.

Maar let op: bij een mahjong van 8 punten moeten alle tegenspelers aan jou betalen. En dat loont dus altijd!
Als een andere speler mahjong wordt moet jij zelf betalen. En als je de winnende steen uitgooit moet je zelfs extra betalen!

Voor een toeschouwer lijkt het spel ingewikkeld. In werkelijkheid leer je dit spel net zo gemakkelijk als een kaartspel. Je leert mahjong in één avond, maar na tientallen jaren ben je nog niet uitgeleerd……

Een filmpje over de historie van mahjong: